انواع قرنیز
قرنیزها انواع مختلفی دارند که بر اساس متریال سازنده آنها، تفکیک میشود. در ادامه به صورت مختصر به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد.
قرنیز چوب: قرنیزهای چوبی از قدیمیترین انواع قرنیز هستند که اغلب در محلهایی با آب و هوای خشک و بدون رطوبت مورد استفاده قرار میگیرند. قرنیزهای چوبی در دو حالت خام و رنگ شده کاربرد دارند که انتخاب نوع آن به خود معمار و طراح دکوراسیون مجموعه بستگی دارد. برای تزئین قرنیزهای چوبی میتوان از کنده کاری، منبت کاری و یا ایجاد طرحهای برجسته استفاده کرد. یکی از نکات مثبت در مورد استفاده از متریال چوب، قابلیت استفاده از آن در هر دو دکوراسون کلاسیک و مدرن است. قرنیز چوبی قابل حمل است و در صورتی نیاز میتوان آن را از محلی به محل دیگر برد.
قرنیز سنگی: همانند چوب، سنگ نیز قدمت زیادی در ساخت قرنیز دارد. معمولاً سنگهایی که برای این کار مورد استفاده قرار میگیرند مرمر، سرامیک و تراورتن هستند. تزئین این متریال با تراشکاری انجام میپذیرد و راه دیگری ندارد. در صورت علاقه به ایجاد طرحهای بسیار ظریف، نیازمند به دستگاههای ویژهی تراشکاری خواهید بود که همین موضوع هزینهی بیشتری را برای شما به همراه خواهد داشت. نامتقارن بودن طرح سنگهای به کار گرفته شده، سبب میشود تا برخی از افراد به سمت این مادهی ارزشمند نروند و سایر قرنیزها را برگزینند.
برخلاف قرنیزهای چوبی، قرنیزهای سنگی امکان جابهجایی ندارند و برای تعویض آنها، باید رو به تراشکاری یا تخریب ببرید. از آنجایی که در بعضی مکانها از قرنیز به عنوان محلی برای عبور کابلها و سیم کشی استفاده میشود، قرنیزهای سنگی گزینهی مناسبی برای این مکانها نیستند.
قرنیز پی وی سی: اقتصادیترین متریال در ساخت قرنیز، پلی وینیل کلریدها هستند که در اغلب خانهها مورد استفاده قرار میگیرند. پی وی سی به دلیل ضد آب بودن، قابل شستوشو میباشد و علاوه بر آن انعطاف پذیر نیز هست و برای دیوارهای دارای انحنا و قسمتهای زاویهدار و کنجها بسیار مناسب است.
قرنیزهای پلی استایرن که ویژگیهایی نظیر ضد رطوبت و ضد قارچ بودن دارند، یک نوع از قرنیزهای پی وی سی هستند.
قرنیز ام دی اف: ام دی اف معنای آن، «تختهی فیبر با چگالی متوسط» است. ام دی اف نوعی فرآورده ی چوبی محسوب می شود که از چسباندن و فشرده کردن خرده چوب های سخت یا نرم ساخته میشود و چگالی آن بین 650 تا 800 کیلوگرم بر مترمکعب دارد. به علت تنوع زیاد در طرح و رنگ، ام دی اف یکی از مواد اولیه ی پر کاربرد و محبوب در ساخت قرنیز لقب می گیرد؛ هر چند که قیمت مناسب آن نیز، تأثیر زیادی در محبوبیت آن داشته است.
قطر و ارتفاع قرنیزهای ام دی اف با توجه به کاربرد آنها در فضاهای مختلف، با یکدیگر تفاوت دارد. به طور مثال قرنیزهای ام دی اف با قطر بیش از 15 میلیمتر، اغلب برای فضاهایی با کفپوش پارکت یا لمینت استفاده میشود.
قرنیز رادیاتوری: قرنیز رادیاتوری یا رادیاتور قرنیزی پدیدهای بسیار نوین و کاربردی است که به تازگی وارد خانههای ایرانی شده است. این قرنیزها نسلی نو در صنعت تأسیسات گرمایشی محسوب میشود که به صورت خیلی هوشمندانه و با الهام گرفتن از اصول به کار رفته در رادیاتور، فن کویل و سیستم گرمایش از کف طراحی شده است و علاوه بر آن مشکلات موجود در هر یک از این سیستمها را برطرف نموده است.
داخل این قرنیزها لولههای جریان آب گرم قرار دارد و مانند سیستمهایی که در پاراگراف فوق ذکر شد، موجب گرم شدن فضا میشود.